Jadłospis
Jadłospis 18.09.23r. – 22.09.23r.
Poniedziałek 18.09.23r.
Śniadanie I : Chałka maślana, masło 82%,
dżem owocowy niskosłodzony, zupa mleczna z makaronem literki ,
herbata miętowa z cytrynką i miodem
Alergeny: 1,3,7
Śniadanie II: Jabłuszko Alergeny: brak
Obiad: Kotleciki mielone, ziemniaki z koperkiem,
surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, woda z plastrami pomarańczy Alergeny: 1
Zupa: Zacierki na rosole z zielona pietruszką, wywar drobiowo-warzywny
Alergeny: 1,3,9
Śniadanie : Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne i razowe), masło 82%, jajecznica na ciepło , ogórek słupki, herbata z cytrynką i miodem
Alergeny: 1,3,7
Śniadanie II : Jogurt bez laktozy z mussli
Alergeny: 1,7,8
Obiad: Łazanki z kapustką i kiełbaską, woda z plastrami pomarańczy
Alergeny: 1,3,
6,10
Zupa: Krem z zielonych warzyw z bagietką, wywar warzywno-drobiowy,
zabielany śmietanką
Alergeny: 1,7,9
Środa 20.09.23r. : Dzień Przedszkolaka
Śniadanie I: Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne i razowe), masło 82%, krakowska drobiowa, szynka kwidzyńska, ser żółty , serki topione trójkąty, plastry pomidora i ogórka, sałata, herbata czarna z cytryną i miodem
Alergeny: 1,6,7,10
Śniadanie II: Galaretka owocowa, mix owoców (banan, winogrono, jabłka, arbuz)
Alergeny: brak
Obiad: Pizza z serem i szynką (wyrób własny), ketchup, woda z plastrami pomarańczy i cytryny
Alergeny: 1,3,6,7,10
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami, wywar drobiowo-warzywny, zabielana śmietanką
Alergeny: brak
Czwartek 21.09.23r.
Śniadanie : Bułki wrocławskie i graham , masło 82%,
ser żółty plastry, ogórek zielony i pomidory plastry, roszponka,
kakao z mlekiem, herbata owocowa z miodem i cytryną
Alergeny: 1,7
Śniadanie II: Śliwki
Alergeny: brak
Obiad: Pałka z kurczaka pieczona, ryż paraboliczny, sałatka grecka, woda z plastrami pomarańczy
Alergeny: brak
Zupa: Buraczkowa z ziemniakami, wywar drobiowo-warzywny, zbielana śmietanką
Alergeny: 1,3
Piątek : 22.09.23r.
Śniadanie : Pieczywo mieszane (żytni, pszenny i razowy),
masło 82%, pasta humus, pasztecik drobiowy, plastry ogórka i pomidora, roszponka, herbata z cytrynką i miodem
Alergeny: 1,7
Śniadanie II: Orzeszki włoskie, ½ gruszki
Alergeny: 8
Obiad: Rybka pieczona, ziemniaki z koperkiem, pomidorki z cebulką i jogurtem naturalnym, woda z cytryną i miodem
Alergeny: 1,3,7
Zupa: Koperkowa z drobnym makaronem, wywar warzywno-drobiowy, zabielana śmietanką
Alergeny: 1,3,7,9
Przedszkole zapewnia stały dostęp do wody
Jadłospis może ulec zmianie.
Do doprawiania potraw używamy następujących przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sezam, siemię lniane, sól morska o ograniczonej ilości sodu, majeranek, bazylia, oregano, pieprz.
Dosładzamy miodem naturalnym.
RODZICE
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, w jadłospisach pojawiły się alergeny- numery, jakie mogą wystąpić w posiłku danego dnia.
Alergeny w Żywności
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Sezam
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin
- Mięczaki
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy