Jadłospis

 

Jadłospis 18.09.23r. – 22.09.23r.

 

Poniedziałek 18.09.23r.

Śniadanie I : Chałka maślana, masło 82%,

dżem owocowy niskosłodzony, zupa mleczna z makaronem literki ,

herbata miętowa z cytrynką i miodem

Alergeny: 1,3,7

Śniadanie II: Jabłuszko Alergeny: brak

Obiad: Kotleciki mielone, ziemniaki z koperkiem,

surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, woda z plastrami pomarańczy Alergeny: 1

Zupa: Zacierki na rosole z zielona pietruszką, wywar drobiowo-warzywny

Alergeny: 1,3,9

Wtorek 19.09.23r.

Śniadanie : Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne i razowe), masło 82%, jajecznica na ciepło , ogórek słupki, herbata z cytrynką i miodem

Alergeny: 1,3,7

Śniadanie II : Jogurt bez laktozy z mussli

Alergeny: 1,7,8

Obiad: Łazanki z kapustką i kiełbaską, woda z plastrami pomarańczy

Alergeny: 1,3,

6,10

Zupa: Krem z zielonych warzyw z bagietką, wywar warzywno-drobiowy,

zabielany śmietanką

Alergeny: 1,7,9

 

Środa 20.09.23r. : Dzień Przedszkolaka

Śniadanie I: Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne i razowe), masło 82%, krakowska drobiowa, szynka kwidzyńska, ser żółty , serki topione trójkąty, plastry pomidora i ogórka, sałata, herbata czarna z cytryną i miodem

Alergeny: 1,6,7,10

Śniadanie II: Galaretka owocowa, mix owoców (banan, winogrono, jabłka, arbuz)

Alergeny: brak

Obiad: Pizza z serem i szynką (wyrób własny), ketchup, woda z plastrami pomarańczy i cytryny

Alergeny: 1,3,6,7,10

Zupa: Ogórkowa z ziemniakami, wywar drobiowo-warzywny, zabielana śmietanką

Alergeny: brak

Czwartek 21.09.23r.

Śniadanie : Bułki wrocławskie i graham , masło 82%,

ser żółty plastry, ogórek zielony i pomidory plastry, roszponka,

kakao z mlekiem, herbata owocowa z miodem i cytryną

Alergeny: 1,7

Śniadanie II: Śliwki

Alergeny: brak

Obiad: Pałka z kurczaka pieczona, ryż paraboliczny, sałatka grecka, woda z plastrami pomarańczy

Alergeny: brak

Zupa: Buraczkowa z ziemniakami, wywar drobiowo-warzywny, zbielana śmietanką

Alergeny: 1,3

Piątek : 22.09.23r.

Śniadanie : Pieczywo mieszane (żytni, pszenny i razowy),

masło 82%, pasta humus, pasztecik drobiowy, plastry ogórka i pomidora, roszponka, herbata z cytrynką i miodem

Alergeny: 1,7

Śniadanie II: Orzeszki włoskie, ½ gruszki

Alergeny: 8

Obiad: Rybka pieczona, ziemniaki z koperkiem, pomidorki z cebulką i jogurtem naturalnym, woda z cytryną i miodem

Alergeny: 1,3,7

Zupa: Koperkowa z drobnym makaronem, wywar warzywno-drobiowy, zabielana śmietanką

Alergeny: 1,3,7,9

Przedszkole zapewnia stały dostęp do wody

Jadłospis może ulec zmianie.

Do doprawiania potraw używamy następujących przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sezam, siemię lniane, sól morska o ograniczonej ilości sodu, majeranek, bazylia, oregano, pieprz.

Dosładzamy miodem naturalnym.

 

 

RODZICE

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, w jadłospisach pojawiły się alergeny- numery, jakie mogą wystąpić w posiłku danego dnia.

Alergeny w Żywności

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Sezam
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy